Go Back

EXPRESS YOURSELF
Distinguish your personal identity with unique authentic creative styles.

 

Er is een nieuwe speler op de mannenmode markt: AFFASO – House of African Prints. Het modemerk is gevestigd in Nederland en de eerste exclusieve collectie overhemden wordt gelanceerd op de webshop: www.affaso.com. Voor de global consument die zichzelf wil laten zien.

AFFASO-ontwerpen zijn gebaseerd op wax prints met een rijke geschiedenis, die zorgvuldig bewaard zijn. De ontwerpen komen uit Europese archieven waarvan sommigen meer dan 100 jaar terug gaan. De prints zijn uniek en zijn nergens anders verkrijgbaar, wat een verademing is in de huidige uniforme markt. Een authentieke tegenstroming geënt op design en kleurgebruik. Het merk herontdekt oorspronkelijke Afrikaanse verhalen, tekeningen en kleuren en combineert dit met een luxe comfortabele stof en goede pasvorm. AFFASO is van mening dat deze designs zich onderscheiden door hun specifieke betekenis en creatieve uitstraling.

In het verleden werden Afrikaanse stoffen bedrukt met waxtechnologie, dat resulteerde in ‘perfect imperfections’ van de tekeningen en kleuren. Deze ‘perfect imperfections’ worden als het handschrift van deze techniek beschouwd. Tegenwoordig biedt de moderne digitale printtechniek dezelfde unieke uitstraling op een luxe stof. AFFASO fungeert als het ware als curator en conserveert, herwaardeert en herdefinieert deze handgemaakte print designs met betekenis.

Het eerste kledingontwerp is een “longsleeve” overhemd in verschillende prints. Andere productcategorieën worden vanaf 2019 toegevoegd, een en ander wellicht in samenwerking met designers en stylisten die aansluiten bij het gedachtengoed van AFFASO. Het merk is ook van plan om producten via groothandel kanalen te distribueren.

De AFFASO-merklancering is een initiatief van een team met uitgebreide ervaringen bij modebedrijven in het hogere segment (merken zoals Laura Ashley, Nike, Mexx, Vlisco, Uniwax, Woodin, GTP, ABC, DaViva en Excellence). Tijdens de jaren waarin het team opereerde in Afrika, herkende zij de prachtige Afrikaanse designs die relevant zijn in de huidige global modetrends.

Hans Ouwendijk, Managing Director van AFFASO: “Wij zijn verheugd dat we de beste print designs uit het Afrikaanse verleden met een hoogwaardig comfort aan kunnen bieden aan de consument van vandaag”.

De acht prints en hun betekenis:

Chain of Strength
Dit print design, naar een oud ontwerp uit 1947, laat een creatief spel zien van verbindende lijnen geïnspireerd door natuur en architectuur. Het patroon is een bron van inspiratie voor krachtige en tijdloze uitingen. De warme kleuren representeren de verschillende tinten van zand in de woestijn. Het dragen van dit overhemd geeft een gevoel van kracht. Draag hem bij die belangrijke meeting of in je vrije weekend voor dat beetje extra vitaliteit.
Jungle Leafs
Bladermotieven worden vaak in waaiervorm opgebouwd in Afrikaanse print designs. Dit is een terugkerend thema om expressieve groei weer te geven, of explosie van energie. Deze motieven gaan terug naar 1820; oude ontwerpen uit patroonboeken werden vaak uitgebreid en nieuw leven ingeblazen voor de Afrikaanse markt. De vrolijke tinten blauw en groen vertegenwoordigen de kleur van de hemel en de natuur.
Abstract Apple
Dit print design vertegenwoordigt een bijzonder experiment uit 1988 om te zien of de Afrikaanse consument ook open stond voor minder traditionele afbeeldingen van fruit. Het is een succesvol experiment geworden dat laat zien dat een meer moderne aanpak van prints in combinatie met traditioneel kleurgebruik ook een plekje hebben in de global style community. De kleuren turquoise, diepe tinten groen gecombineerd met bruin en wit spelen in op een inspirerend opkomend kleurenpalet. Draag dit overhemd om een style statement te maken.
Happy Hour
In dit print design weerspiegelen de figuratieven de trots in de groeiende Afrikaanse stedenbouw van de jaren 1950, in de aanloop naar de onafhankelijkheid. Glinsterende moderne bars en gebotteld drankjes waren populaire thema’s. Happy Hour biedt een lichte, nostalgische blik op deze levendige periode van optimisme in de geschiedenis van Afrika. Need we say more, deze vrolijke print maakt een goede indruk bij iedere (sociale) gelegenheid. Het traditionele Afrikaanse kleurgebruik is goed te combineren met vele tinten als zwart, bruin, blauw of wit.
Speedbird
Dit is een print design uit 1977, waarin een zwaluw in vlucht wordt afgebeeld. Zoals in vele culturen staat in Afrika de zwaluw als symbool voor vrijheid en verandering. Daarnaast staat het voor het maken van verre reizen met een veilige terugkeer. De subtiele blauwgroene tinten versterken dit gevoel. Een aanbeveling voor iedere reiziger die in zijn hart droomt over de ultieme vrijheid en het beleven van avonturen.
Paisley Leaf
Dit print design dankt zijn ontstaan aan Indonesische handgemaakte batik met florale afbeeldingen. Dit is een design samengesteld uit twee traditionele motieven, daterend uit 1920. De basis is wit waarbij de originele bladeren qua kleur schakeren tussen zwart, roodbruin en geel. Graag noemen we dit de perfecte imperfectie, een stijl die je dagelijkse outfit net dat beetje extra geeft.
Diamond Rust
In dit print design zien we traditionele motieven uit Afrikaanse kunst, architectuur en lifestyle. In 1960 gecreëerd en nog immer een tijdloze stijl echter nu gerealiseerd door moderne digitale print techniek. Het roestige kleurgebruik biedt een aangenaam contrast met de zwarte en witte streepmotieven. De warme kleuren bieden een prachtige combinatie met een pak of een goede jeans.
Mosaic Circle
Een print design uit 1988 waarbij de ronde over elkaar liggende motieven staan voor pantser en bescherming. De complexe vormen en kleuren geven dit overhemd een luxe uitstraling. Draag het op de dagen dat je wel wat bescherming kunt gebruiken tegen de drukke buitenwereld.

 

Download images on the pressroom

ShareShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *